Jedním z velmi efektivních způsobů jak přispět ke snižování emisí CO2 je omezení potravin s velkou uhlíkovou stopou - tedy především živočišných produktů. Rostlinná strava je pravděpodobně nejjednodušší a nejúčinnější cestou, jak redukovat náš vliv na planetu Zemi. Nejviditelnější rozdíl mezi jednotlivými druhy stravování je především v emisích skleníkových plynů, spotřebou vody ale i potřebnou rozlohou půdy k nasycení člověka.
Uspořádej v rámci Týdne pro klima piknik s rostlinnými dobrotami! Připrav svou oblíbenou mňamku a vyzvi účastníky, ať přinesou své výtvory (pro začátek stačí třeba i ovoce ze zahrádky :) a přijdou ochutnat recepty od ostatních.
Piknik využij jako příležitost k osvětlení souvislosti mezi klimatickou krizí a naší stravou. Piknik může být také skvělý moment pro rozhodnutí začít na klima myslet ve svém jídelníčku pravidelně. Dejte si na pikniku společně závazek a zapojte se do Veggie Challenge nebo Vegan výzvy, které pomůžou v začátcích i dodají novou inspiraci! Nezapomeň o nich účastníkům říct :)
A jak souvisí klimatická krize s tím, co jíme?
Průmyslová živočišná výroba je zodpovědná za nejméně 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů a způsobuje významnou degradaci životního prostředí od ztráty biodiverzity až po odlesňování. Přechod na rostlinnou stravu je tak spolu s omezováním plýtvání jídlem jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zmírnit svůj dopad na klima.
Živočišná výroba je také klíčovým hráčem ve zvyšování spotřeby vody. Rostliny potřebují vodu ke svému růstu a produkce masa vyžaduje, aby zvířata nejdříve snědla velké množství rostlin. Pokud se zapojíte do Veggie Challenge, po dobu 30 dnů na rostlinné stravě můžete potenciálně ušetřit až 39 000 litrů vody.
Více informací o tom, jaké pozitivní dopady má rostlinná strava na planetu objevíte tady.
—
Workshop nebo přednáška na míru
Chcete se do Veggie Challenge zapojit ve firmě a/nebo si pozvat kolegyně z ProVeg s profi workshopem plným ukázek zdravého stravování a inspirace pro oživení každodenního jídelníčku spojený s degustací lahodného rostlinného občerstvení? Pro více informací kontaktujte Terezu Trávníčkovou (