Tisková zpráva: Týden pro klima nabídl přes 90 akcí po celém Česku

Tisková zpráva: Týden pro klima nabídl přes 90 akcí po celém Česku Praha, 12. 6. 2024 – V období od 3. do 9. června 2024 se uskutečnil pátý ročník Týdne pro klima, který ve svém programu nabídl přes 90 akcí v desítkách měst a obcí po celém Česku. Zároveň probíhala část programu i v online prostoru. Sérii akcí koordinovala Ekumenická akademie ve spolupráci s Klimatickou koalicí. Letošní ročník tematizoval mimo jiné nutnost systémových změn.

„Individuální snaha zmírnit negativní dopady na přírodu je chvályhodná, ale nestačí. Jestli chce lidská společnost přežít, bude muset řešit klimatickou krizi systémovými změnami, protože nejvíce zodpovědné jsou nadnárodní korporace. Státy jim daly prostor, aby se obohacovaly na úkor celé biosféry, klimatu a většiny lidí. Nyní je nejvyšší čas něco s tím dělat, ” říká Maroš Prčina z Ekumenické akademie.

„Klimatická krize je se svými projevy stále naléhavější. Navzdory tomu se hlavní politický proud k této výzvě staví zády. Že to společnosti není jedno, ukazují desítky nejrůznějších aktérů - od jednotlivců, přes kolektivy, univerzity, knihovny a další organizace - kteří se letos zapojili a zorganizovali nejrůznější akce s klimatickými a environmentálními tématy, “ dodává Prčina.

Například na Boskovicku se konalo dvanáct akcí včetně besedy, výstavy, workshopu a promítání. Zapojily se například i lidé a organizace z Pardubic, Kroměříže, Ústí nad Labem, nebo Jihlavy. V online prostoru se zároveň konalo několik přednášek a workshopů. Týden pro klima je multižánrová akce, která poukazuje na problematiku klimatické krize a její možná řešení. V příštím roce by organizátoři chtěli navázat užší spolupráci s Národní sítí zdravých měst.

„Týden pro klima vznikl v roce 2019 jako událost vyrůstající z grassrootového prostředí. Jeho cílem bylo, a stále je, poukázat po celé České republice na problémy související s klimatickou krizí. Poukázat na ně různorodými akcemi a intenzivně během krátkého období v týdnu kolem 5. června, kdy si připomínáme Mezinárodní den pro životní prostředí,“ říká Tereza Fenclová Mašková z Klimatické koalice.

Jedním týdnem ale celá akce nekončí. V rámci Týdne pro klima vznikají díly Fair & Bio podcastu s nejrůznějšími odborníky, kteří se ze své odborné pozice vyjadřují k tématu klimatické krize. Dále vznikl krátký film o možnostech řešení klimatické krize a příští rok se na toto téma chystá výstava.

Více informací:

Týden pro klima Facebook Instagram Podcast YouTube

Tisková zpráva: Týden pro klima nabídl přes 90 akcí po celém Česku
Klimatická koalice
Ekumenická akademie
Tento projekt je financován Evropskou unií v rámci Národního plánu obnovy.